Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 28 noiembrie 2015

OPT moduri prin care poţi recunoaşte manipularea emoţională şi cum o poţi evita

De citit şi de studiat cu atenţie, mai ales de persoanele cu inimă prea deschisă şi de romanticii care cred cu naivitate în bine. Deoarece excesul de toleranţă îi va duce să fie luaţi de proşti. Binele presupune respectarea rânduielii schimbului corect.

"1. Abordarea onestităţii ca mijloc de comunicare în faţa unei manipulări emoţionale este sortită eşecului.
Vei afirma ceva ce atât tu cât şi cealaltă persoană ştii că este adevărat iar această afirmaţie a ta va fi cu siguranţă interpretată. Exemplu: “Sunt foarte supărat că ai uitat că este ziua mea.” Răspuns: “Mă întristează faptul că tu crezi că am uitat că este ziua ta. Trec printr-o perioadă foarte dificilă, plină de stres şi nu am vrut să te deranjez. Ai dreptate, ar fi trebuit să te sun şi să te felicit cu ocazia zilei tale de naştere. Îmi pare rău.” Chiar atunci când auzi cuvintele acestea, în interiorul tău realizezi că persoanei respective chiar nu-i pare rău deloc, dar devreme ce au spus aceste cuvinte nu prea mai ai ce să spui.

În toate circumstanţele, în cazul în care simţi că acesta este jocul care este îndreptat împotriva ta, nu renunţa sub nicio formă. Nu ar trebui să accepţi nişte scuze doar de dragul de a te preface că totul este în regulă.

Regula numărul unu: în cazul în care ai de-a face cu un şantajist emoţional ai încredere în instinctele tale. Ai încredere în ceea ce-ţi spune vocea ta interioară. De îndată ce un manipulator găseşte o breşă în sistemul tău de apărare, aceasta este ţinută minte de către aceştia şi o să fie folosită iar şi iar împotriva ta.


2. Un manipulator emoţional se ajută adesea de rolul persoanei care este dispusă să te ajute.

Dacă-i vei ruga să te ajute la ceva tot timpul vor fi de acord, asta în cazul în care nu s-au oferit ei din prima. Apoi, atunci când spui “da, mulţumesc!” lăsa impresia prin mesaje nonverbale că nu şi-ar dori cu adevărat să face acest lucru. În cazul în care vei scoate adevărul la suprafaţă, aceştia vor întoarce situaţia împotriva ta făcându-te să te simţi vinovat pentru că nu ai încredere în ei, că ai fi o persoană nerezonabilă gândind aceste lucruri despre ei sau alte tertipuri de acest gen.

Regula numărul doi: în cazul în care un manipulator emoţional a spus “da” asigură-te că-şi asuma întreaga responsabilitate pentru răspunsul lor. Nu te lăsa trădat de suspinele şi de subtilităţile emoţionale de care se folosesc aceştia, în cazul în care nu doresc să facă ceva, fă-i să ţi-o spună în mod direct.


3. Te pun în postura nebunului

Aceştia sunt persoanele care spun un lucru şi mai târziu se asigură că nu au fost ei aceia care au spus acel lucru. În cazul în care te afli într-o relaţie în care este necesar să ţii o evidenţă a vorbelor care au fost spuse şi începi să-ţi pui sub semnul îndoielii propria ta sănătate, te confrunţi cu un maestru al manipulării emoţionale. Un manipulator emoţional este un expert în interpretarea evenimentelor, în raţionalizarea acestora şi în justificarea propriilor sale comportamente. Aceştia pot minţi într-un mod atât de subtil încât se pot uita la negru şi-l pot numi alb şi te pot convinge încât poţi începe să-ţi pui la îndoială propria ta sănătate mentală. Cu timpul acest lucru este atât de periculos încât îţi poate afecta simţul realităţii.

Avertisment: Manipularea emoţională este foarte periculoasă. În cazul în care te afli într-o asemenea relaţie, îndepărtează-te de persoana respectivă.


4. Vinovăţie

Manipulatorii emoţionali sunt negustorii excelenţi ai vinovăţiei. Aceştia te pot face să te simţi vinovat că ai vorbit prea tare sau că ai vorbit prea încet, pentru că ai fost prea emoţional sau pentru că ai fost prea rece, pentru că ţi-a păsat sau pentru că nu ţi-a păsat, pentru că le-ai oferit sau pentru că nu le-ai oferit.

Manipulatorii emoţionali rareori îşi exprimă nevoile şi dorinţele într-un mod direct, tot ceea ce obţin, o fac prin intermediul manipulării emoţionale. Vinovăţia nu este singura unealtă pe care o folosesc aceştia, dar este printre cele mai folosite şi una dintre cele mai puternice. Majoritatea dintre noi suntem condiţionaţi să facem orice pentru a reduce sentimentele de învinovăţire. O altă unealtă folosită de astfel de persoane este simpatia.

Un manipulator emoţional joacă excelent de bine rolul victimei. Aceştia inspiră în jurul lor o mare nevoie de a fi sprijiniţi şi încurajaţi. În cazul în care-i ajuţi, aceştia vor spune că nu se aşteptau la asta sau că nu aveau nevoie de ajutorul acordat.


5. Manipulatorii emoţionali lupta murdar

Aceştia nu se ocupă de situaţii într-un mod direct. Au obiceiul de a te vorbi pe la spate şi de a-i face pe alţii să-ţi spună lucruri pe care ei înşişi nu ar avea curajul să le spună. Comportamentul acestora este unul pasiv-agresiv, ceea ce înseamnă că aceştia găsesc modalităţi subtile de a-ţi transmite că nu sunt persoane foarte fericite în interior. Aceştia îţi vor spune ceea ce vrei să auzi şi în cazul în care îndrăzneşti să le atragi atenţia asupra comportamentului lor de cele mai multe ori vor zâmbi inocent ca nişte fiinţe nevinovate ce sunt.


6. În cazul în care ai o durere de cap, un manipulator emoţional va avea o tumoare pe creier

Indiferent de situaţia în care te afli, un manipulator emoţional s-a aflat deja într-o situaţie asemănătoare, doar că a fost de zece ori mai dificilă decât cea în care te afli. Este destul de dificil să te simţi conectat emoţional cu un manipulator emoţional pentru că au obiceiul de a devia cu uşurinţă de la subiect şi de a se aduce din nou pe ei înşişi în lumina reflectoarelor. În cazul în care le atragi atenţia asupra comportamentului lor, cu siguranţă se vor preface că sunt răniţi şi te vor numi “egoist”. Chiar dacă lucrurile nu stau chiar aşa, te afli în imposibilitatea de a demonstra acest lucru.

Nu te deranja. Ai încredere în instinctele tale şi îndepărtează-te de astfel de persoane.


7. Manipulatorii emoţionali au abilitatea de a avea un impact emoţional asupra climatului emoţional al celor din jurul lor

Atunci când un manipulator emoţional este trist sau furios, întreaga cameră este tristă împreună cu acesta, aceasta fiind una dintre modalităţile prin care crezi că-l poţi face pe acesta să se simtă mai bine. Stai în jurul acestei persoane pentru o vreme îndelungată şi vei ajunge în scurt timp să uiţi de propriile tale dorinţe şi nevoi personale.


8. Manipulatorii emoţionali nu au sentimentul responsabilităţii

Aceştia nu-şi asumă nicio responsabilitate pentru ei sau pentru comportamentul lor, tot timpul este vorba de ceea ce le-au făcut celelalte persoane. Unul dintre cele mai uşoare modalităţi prin care poţi să descoperi un manipulator emoţional este prin recunoaşterea încercării acestora de a-ţi împărtăşi informaţii profund personale. Iniţial ai putea percepe acest gen de persoană ca fiind foarte sensibilă, deschisă din punct de vedere emoţional şi foarte vulnerabilă.

Crede-mă când îţi spun că un manipulator emoţional este la fel de deschis emoţional precum un pitbull turbat."

Sursă: social-consciousness.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu