Faceți căutări pe acest blog

duminică, 13 decembrie 2015

Moş Crăciun există!

:) E prea frumos acest text, aşa că nu am rezistat tentaţiei şi îl postez şi eu, aici.

"Acum un secol şi ceva, pentru că a vrut să afle adevărul gol-goluţ despre Moş Crăciun, o fetiţă din New York, Virginia O'Hanlon, a trimis o scrisoare ziarului "Sun": "Am opt ani şi unii dintre prietenii mei spun că Moş Crăciun nu există. Tata zice că tot ce se scrie în "Sun" este adevărat. Spuneţi-mi, vă rog, Moş Crăciun există?".

Fericite vremurile de altădată, când părinţii şi copiii mai credeau în cele scrise la ziar! Scrisoarea i s-a părut redactorului şef atât de importantă, încât i-a cerut unui editorialist cu experienţă, Francis P. Church, să răspundă chiar pe prima pagină.

"Virginia, micii tăi prieteni de joacă nu au dreptate. Mulţi copii cred numai ceea ce văd. Ei cred că există numai ceea ce pot pricepe cu mintea lor de copii. Că aparţine unui om mare sau unui copil, spiritul uman, în general, e mic. În cosmos s-ar pierde că o insectă măruntă. O minte de furnică nu e de-ajuns pentru a cuprinde şi a înţelege tot adevărul.

Virginia, Moş Crăciun există aşa cum există iubirea, dăruirea, cinstea, credinţă, sinceritatea, respectarea cuvântului dat. Şi numai pentru că toate acestea există, viaţa noastră este frumoasă şi senină.
Fără Moş Crăciun lumea ar fi atât de tristă!
Fără el n-ar mai exista nici o fetiţă ca Virginia, nici credinţa, nici poezia! N-ar exista nimic din ceea ce ne face viaţa atât de frumoasă. Abia dacă s-ar mai distinge un licăr de frumuseţe. Chiar şi lumina copilăriei, cea care face lumea să strălucească, ar păli.

Moş Crăciun există!
Altfel n-am putea crede în basme.
Sigur, în ajun, ai putea cere tatălui tău să pună oameni să-l caute şi să-l prindă. Probabil că n-ar reuşi să-i dea de urmă.
Şi?
Ce-ar dovedi asta?
Nici un om nu-l poate vedea aşa de uşor. Asta nu dovedeşte nimic. Lucrurile cele mai importante şi mai frumoase sunt adeseori invizibile. Câţi oameni au avut norocul să vadă zânele dansând în luminişuri sub razele lunii? Şi totuşi, ele există!

A-ţi imagina toate minunile şi a le mai şi vedea, asta nu poate nici cel mai înţelept om din lume. Indiferent cât vezi, nu vezi niciodată totul. Ai putea să desfaci un caleidoscop şi să cauţi minunatele figuri ascunse acolo. Vei găsi doar cioburi colorate. De ce? Există mereu un val care acoperă lumea adevărată şi pe care nu-l poate destrăma nici cea mai mare putere din lume.

Numai credinţă, poezia şi iubirea îl pot ridica puţin, atât cât să vedem frumuseţea şi splendoarea de dincolo.

Ai putea să întrebi: "acesta este adevărul gol-goluţ despre Moş Crăciun?".
Virginia, nimic pe lumea asta nu este mai adevărat şi mai trainic!
Moş Crăciun trăieşte şi va trăi veşnic!
Va exista peste zece ani şi peste zece mii de ani, pentru a umple de bucurie inimile copiilor că tine şi fiecare inimă primitoare.

Crăciun Fericit, Virginia,
Al tău Francis Church"

Schimbul de scrisori dintre Virginia şi Francis Church datează din anul 1897. Au trecut 112 ani de atunci. Până la încetarea apariţiei ziarului "Sun", în 1950, a fost reprodus în fiecare an, de Crăciun, pe prima pagină a ziarului.

Apoi ştafeta a fost preluată de ziarul german "Welt am Sontag", iar acum şi de "Formula AS".

Eram gata cu articolul când am aflat că în discuţie au intervenit şi oamenii de ştiinţă. Ei zic că dacă Moş Crăciun n-ar fi existat, ar fi trebuit inventat. Moş Crăciun induce copiilor noţiunile de "bine" şi de "rău". Ajută la dezvoltarea morală a celor mici şi este un ajutor preţios pentru părinţi. Păcat că oamenii de ştiinţă, care au mânia exactităţii, sunt mereu gata să sfâşie vălul de pe minunile şi misterele lumii. "Păcat" de care sunt conştienţi. Ei regretă că mitul, magia, legenda lui Moş Crăciun s-au destrămat, de când lumea pune pe primul plan raţionalul. Aflat pe partea cealaltă a muntelui, abia mai murmurând "unde eşti copilărie", cred cu tărie în explicaţia ziaristului de la "The Sun".
Moş Crăciun există!
Există pur şi simplu!
Şi va exista atâta vreme cât pe lumea asta vor exista copii!

Sărbători fericite!
 N. C. Munteanu"

Sursa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu