Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 16 aprilie 2014

Echilibrează emisferele cerebrale cu Mudra Vishnu – yoga terapie


Modul de a respira spune tot despre viaţa unei persoane şi respiraţia are secretele tuturor vindecărilor.

Prezentarea video
https://www.youtube.com/watch?v=pVvUggusXRM

Vishnu este Zeul hindus care susţine ordinea în univers. Prin felul în care ştiinţa orientală prezintă arhetipurile, mie îmi este uşor să recunosc complexele mental - comportamentale pe care aceste arhetipuri le reprezintă. Aşa că i-am “înfiat”, recunoscând realitatea metaforelor prin care sunt prezentate arhetipurile în complexele mele psihice. 

Nu sunt maestru yoga, însă, am experienţă de zeci de ani în lucrul cu corpul, în psihoterapie.
Psihoterapia a preluat multe tehnici din ştiinţe esoterice, însă aplică asupra lor propria regulă, şi anume – “fă ce simţi”. Pare o indisciplină, dar nu este aşa. În momentul în care începi să acorzi atenţie adecvată la ceea ce simţi, începe să se instaleze ordinea naturală.

Atenţia este unul din cele trei elemente fundamentale ale Conştiinţei. Este chiar Graţia Creatoare. A acorda atenţie înseamnă a acorda respect. Iar respectul este condiţia esenţială pentru ordine.
Prin respiraţie se pot face multe lucruri asupra corpului uman. Se pot obţine chiar efecte spectaculoase. Însă, nu tot ceea ce ne este posibil, ne este şi de folos.
De aceea, atunci când lucrez cu respiraţia, prefer o abordare foarte delicată, respectând modul de a respira în momentul prezent şi urmărind ritmul natural.

Lucrând cu persoane care făceau yoga, am avut probleme în acest sens, pentru că imediat ce le propuneam orientarea atenţiei spre respiraţie, observam că îşi impuneau o anumită disciplină şi un ritm artificial de a respira. Asta împiedica circuitul informaţional firesc şi bloca accesul la emoţiile negative  care trebuiau eliberate.

Deci regula pe care eu o propun este: acceptă ceea ce este în prezent, respiră aşa cum simţi şi asta e cel mai profund respect ce îl poţi acorda corpului tău, fiinţei tale. Apoi pornind de la ceea este, putem ajunge, firesc la ceea ce vrem să obţinem.

Legat de exerciţiul pe care îl prezint aici, am citit un material foarte interesant. S-a făcut o cercetare ştiinţifică, având ca subiecţi cu persoane hipertensive. Efectul benefic al exerciţiului, apare imediat, fiind verificat şi de aparatură adecvată.

Folosind Mudra  Vishnu pentru a închide nara, presupune atingerea nasului cu degetul inelar, care are preponderent vibraţiile energiei pământului şi activează un sentiment de siguranţă.

În preyentarea video, eu am făcut exerciţiul cum am simţit pe moment şi am observat că nu am surprins toate aspectele posibile. Aceea era ordinea mea în acel moment. Dar fiecare trebuie să-şi caute propria ordine, respectând ceea ce simte şi căutând ceea ce are nevoie.

Aşa că voi recapitula aici modul de execuţie complet.
  1. Inspiraţie - expiraţie pe nară stângă,
  2. Inspiraţie – expiraţie pe nară dreaptă,
  3. Inspiraţie pe nară stângă – expiraţie pe nară dreaptă,
  4. Inspiraţie pe nară dreapta – expiraţie pe nară stângă,
  5. Inspiraţie pe nară stângă – expiraţie pe nară dreaptă – inspiraţie, tot pe nară dreaptă şi expiraţie pe nară stângă – inspiraţie pe nară stângă şi expiraţie pe nară dreaptă... şi tot aşa, cât simţi nevoia.

Funcţionează şi pentru eliminarea durerilor de cap, a alergiilor,...etc.

Acum că ştii forma completă de execuţie a exerciţiului, prin ceea ce simţi poţi afla cum îl faci optim, adaptat la felul în care te simţi în momentul execuţiei.




Oxana Covaci  -  instructor tehnici psihoenergetice


Pentru informaţii suplimentare  - mail oxcmai@yahoo.com, tel 0721333929

Sedinţele individuale se pot realiza şi la distanţă, folosind camera web.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu