Faceți căutări pe acest blog

joi, 17 iulie 2014

EFT pentru dependenţe, anxietate și depresie - studiu pilot


Chiar şi pentru specialiştii din domeniul psihoterapiei par incredibile rezultatele obţinute cu EFT. Nu au fost create încă condiţii optime pentru a demonstra, prin studii bine puse la punct, eficienţa acestei tehnici. Însă cei cu bunul simţ aşejat în rânduiala naturală şi cu simţul energiilor nu au asteptat acreditarea prin studii... au practicat-o, au promovat-o...şi vin iată că şi studiile . 
Între timp mulţi oameni scapă de probleme de sănătate ce păreau fără soluţii, sau pentru rezolvarea cărora ar fi consumat mult mai mult timp şi energie, folosind alte metode.
Un studiu pilot: EFT pentru dependenţe, anxietate și depresie

Dawson Church, Foundation for Epigenetic Medicine
Audrey Brooks, Department of Psychology, University of Arizona

Referințe (stile APA): Church, D., & Brooks, A. J. (2013). The effect of EFT (Emotional Freedom Tecnique) on psychological symptoms in addiction treatment: A pilot study. Journal of Scientific Research and Reports, 2(2) .

Rezumat

Obiectiv: Studiile au descoperit co-apariţia unor simptome psihologice cum ar fi anxietatea si depresia, ele fiind în dependenţă.

Acest studiu pilot a examinat efectul determinat de EFT (Emotional Freedom Technique), pe 39 de adulti care s-au auto-identificat cu forme de dependență înscriși într-un seminar, desfăşurat pe durata  unui week-end.

Măsurători: Subiecții au completat SA-45, un chestionar larg recunoscut pentru evaluarea stresului psihologic. Acesta are două scări globale care evaluează intensitatea și amploarea simptomelor psihologice și 9 scale de simptome, inclusiv anxietate și depresia. SA-45 a fost administrat înainte și după seminar. Douăzeci și opt de participanti au completat follow-up (chestionat de urmărire) la 90 de zile.

Rezultate: Statistic, după seminar, s-a observat o scădere semnificativă la  cele două scale de nivel global și în toate, dar una dintre scale SA-45, indicând o reducere a stres psihologic (în total simptome pozitive -38%, P <0.000).
În follow-up, la 90 de zile, îmbunătățirile au fost menținute şi la simptome psihologice, precum și în scalele de anxietate și comportamente obsesiv-compulsive (p <.001).

Concluzie: Aceste constatări sunt în concordanță cu cele obținute în studiile de alte populații, și sugerează că EFT poate fi un adjuvant eficient în tratamentul dependenței şi reducerea severității stresului psihologic general.

Limitările acestui studiu ar fi că s-a lucrat pe eșantion mic şi a lipsit un grup de control pentru comparație.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu