Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 3 aprilie 2013

CE ESTE ENERGIA?


Privind imaginea acestui copil putem gândi: “Câtă energie are şi cât curaj în acţiunea lui de a o cucerii o lume despre care ştie încă atât de puţin. Şi totuşi o forţă din interior îi trezeşte impulsul de a acţiona şi astfel, printre formele unei realităţi deja structurate, el găseşte un posibil drum de afirmare".

Într-o zi, în parc, ascultam discuţia unor copii. O fetiţă de vreo 8 ani le explica celorlalţi cum pământul ne dăruieşte energia sa prin simplul fapt că facem contactul cu el. Îşi însoţea explicaţiile cu mişcări care exprimau o comunicare non verbală cu pământul. Era minunată, domnişoara  “profesoară”, în timp ce le explica prietenilor săi, care o ascultau cu maximum de seriozitate.


Sau, alt exemplu, din viața cotidiană - o reclamă la radio: “Să luăm vitamine ca să avem energie.”
Pot să dau n exemple de acest gen, în care termenul de energie este folosit în limbajul nostru curent, denumind realităţi de manifestare ale vieţii, pe care le percepem firesc.

Şi totuşi, când am început să vorbesc despre tehnicile psihoenergetice, unii mă priveau cu o oarecare teamă. Până la urmă a şi fost verbalizată această neîncredere prin formularea: “Nu sunt cumva practici oculte? Nu cumva sunt împotriva învăţăturilor bisericii? Nu cumva folosesc forţe demonice? Etc. “ Eu încercam să explic că este doar psihologie şi lege naturală.....nimic mai mult.

Povestindu-i unui prieten (profesor) din străinătate că mă ocup de tehnici psihoenergetice, el mi-a spus că psihologia în întregime este o ştiinţă energetică. Am început să râd şi i-am spus că este adevărat. Dar nimeni, de primprejur nu mi-a făcut încă această observaţie. Totuşi termenul de psihologie energetică a început să fie folosit pentru a delimita un domeniu de activitate mai specializat, care integrează informaţii din ştiinţele energetice orientale.

Însă în cartea pe care am scris-o, scot în evidenţă acest fapt. Tehnicile folosite pentru optimizarea calităţii vieţii, nu are importanţă dacă provin din Orient sau Occident, pentru a fi eficiente trebuie să respecte legile naturale ale vieţii. Şi în acest sens, cu cât abordarea reuşeşte să integreze armonios corpul, emoţia, mintea, credinţele și valorile, cu atât tehnica este mai eficientă. Iar toate aceste aspecte ale personalităţii sunt doar expresii de manifestare a sistemului energetic care ne susţine viaţa în întregime.

Pentru activarea energetică putem folosi o tehnică de mişcare fizică, sau o tehnică de verbalizare, sau una care operează la nivel simbolic. Depinde la ce nivel se exprimă nevoia care se cere satisfăcută.

Dar ce este energia?
Despre ce vorbim?

Am văzut deja cum termenul este folosit de anumite orientări terapeutice, dar uneori se vorbeşte despre energie ca despre o forţă ce vine din altă lume. Şi dacă mai sunt folosite şi tehnici de lucru la nivel simbolic, atunci ne-au pierdut de tot, pe noi ăştia, oamenii de rând.


De aceea am ţinut în cartea mea să definesc termenul de energie, la fel cum am ţinut să definesc fiecare termen pe care l-am folosit. Iar definițiile pe care le folosesc sunt în perfectă concordanță cu domeniul academic, dar și cu înțelepciunea bunului simț.
Şi pe cât a fost posibil am dat exemple din viaţa concret trăită, pentru a demonstra că vorbesc despre realităţi accesibile fiecărei persoane umane.


Iar pentru definirea termenului de energie, ca punct de pornire, am folosit definiţia din fizică. În carte am plasat un citat destul de mare al domnului dr. ing. Ion N. Chiuţă, profesor universitar la Universitatea Politehnică Bucureşti. Aici îl voi reproduce  parțial:

“Energia este o funcţie de stare şi nimic altceva: energia este o mărime de stare a unui sistem fizic. Energia defineşte calitatea schimbărilor şi proceselor care au loc în Univers, începând cu deplasarea în spaţiu şi terminând cu gândirea. Unitatea şi legătura formelor de mişcare a materiei, capacitatea lor inepuizabilă de transformare reciprocă au permis măsurarea diferitelor forme ale materiei printr-o măsură comună: ENERGIA.
 
Ce vreau să demonstrez cu asta?
Orientali sau occidentali, copii sau adulți, oameni de știință, preoți sau psihologi, energia este aceeaşi pentru toţi.
 
Doar că acest câmp energetic este purtător de informaţie. Iar mişcarea energetico- informaţională demonstrează prezența Conştiinţei ce susţine întregul univers.

Formele de manifestare ale Conştiinţei depind de domeniul prin care se exprimă, de legile specifice care guvernează acel domeniu. Şi aici deja vorbim despre jocul vieţii, în toate formele sale de manifestare. Mişcarea Conştiinţei înseamnă însăşi mişcarea de creație, de creştere a vieţii.
 

Şi acum revenind la viaţa persoanei umane, asumarea acestei puteri conştiente exprimă însuşi procesul de autodeterminare, de cunoaştere şi creştere personală.
 

Uneori ne este frică de propriile noastre puteri.
Oare de ce?
Pentru că asumarea lor înseamnă şi responsabilitate!
 

Doar aşa îmi explic eu de ce unii sunt atât de reticenţi faţă de aceste tehnici a căror utilitate  se manifestă mai repede şi mai eficient decât orice altă tehnică cunoscută de mine până acum. Sincer şi eu manifest uneori nişte mecanisme de apărare, ţinând parcă cu dinţii de anumite negativităţi. Ne-am obișnuit cu ele și nu știm cum vom fi fără. E frica de vid. Chiar şi acest fapt are explicaţiile sale psihologice.
 

Şi totuşi puterea noastră de intervenţie în modelarea sistemului energetic este mai mare decât ne putem imagina. În carte prezint pe larg, explicând procese psihice prin care putem prelua controlul.
Dar aici prefer să exemplific, într-o formă uşor amuzantă chiar.
 


Acest gard viu se află pe o stradă din Timişoara, lângă Sala Olimpia. Observi că există o adâncitură, o curbură  în forma plantei exact la înălţimea la care se mişcă braţele oamenilor care trec pe acolo. Această formă nu a făcut-o nimeni intenţionat. Dacă planta ar fi fost aranjată intenţionat, atunci ar fi fost tunsă de peste tot. Şi nici trecătorii nu se apucă să atingă plantele ca să-şi facă loc, pentru că s-ar înțepa. Planta, însă,  a recepţionat mişcarea braţelor ca pe o comandă şi şi-a adaptat forma, în funcţie de ceea ce se întâmplă în acel spaţiu. Este pur şi simplu o comunicare involuntară dintre plante şi trecători, o transmisie informaţională.
Este doar un exemplu de  mişcare a câmpului energetic.

Tot în acest câmp se mişcă şi emoţiile noastre, cele pozitive, dar şi cele negative. Iar aici am avea o motivaţie puternică de a intervenii voluntar, pentru creşterea calităţii vieţii.


Iată ce spune poetul:
 
 
Însă această metaforă exprimă un adevăr al realităţii psihice. Curață  emoţiile negative, pentru ca să aibă loc cele pozitive. De fapt trăirea pozitivă se hrăneşte chiar din energia adunată de emoţia negativă.


Unde sunt durerile noastre este și puterea noastră.

Doar că se cere eliberarea mișcării  energetice  şi redirecţionarea ei spre scopuri  benefice.
 

Iar noi, oameni avem abilitatea de a o face, drept de alegere și putere creatoare de sens. Depinde de modul de implicare și de puterea ce se activează prin asumarea responsabilității.

3 comentarii:

  1. Foarte frumos articolul, iar exemplul cu planta m-a dat pe spate. Felicitări!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulțumesc...așa-i că nu trebuie să vină extratereștrii să ne spună adevărul despre noi :))...cu puțină atenție îl vedem , aici aproape de noi și în interiorul nostru...poza am făcut-o eu cu telefonul și abia așteptam să vină timpul s-o public, alături de textul adecvat

    RăspundețiȘtergere
  3. Chiar interesant exemplul cu planta.Si eu aveam o vaga idee despre acest fapt, dar nu stiam precis :)

    RăspundețiȘtergere