Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 10 ianuarie 2015

EFT - curs rapid

Libertatea, fericirea şi stăpânirea de sine sunt acum la dispoziţia ta!
Îndrăzneşte să le activezi și să le integrezi în viaţa ta!

EFT - tehnica de eliberare emoţională
(Emotional Freedom Techniques)
Curs rapid




Emoţia negativă creează un blocaj în circuitul energetic natural.
Ea este cea care susține gândurile negative.
EȘTI CEEA CE GÂNDEȘTI
ȘI PRIMEȘTI CEEA CE ATRAGI PRIN GÂNDURILE TALE!

Gândurile tale creează o modalitate de percepție a realității și astfel îți vei orienta atenția spre ceea ce este deja în mintea ta. De aceea, este foarte importantă păstrarea igienei în producția de gânduri. Emoția negativă împiedică procesul de producție a gândurilor pozitive!
Orice tehnică psihoterapeutică urmăreşte rezolvarea acestor blocaje energetice, create de gândurile și emoțiile negative. EFT o face incredibil de simplu şi de eficient, deoarece, spre deosebire de psihoterapiile clasice, se schimbă ideea în ceea ce privește cauza menținerii emoțiilor negative, dar și modalitatea de intervenție. În general, cauzele care determină apariția emoțiilor sunt căutate în sistemul de relații cu mediul.
Însă, chiar dacă emoțiile, care sunt o formă a conștiinței și apar în sistemul de relații, adevărata cauză a menținerii lor este memorarea în sistemul energetic al propriului corp. Sistemul energetic este cel care conţine toate formele de manifestare ale vieţii. Deci, şi corpul uman are propriul său sistem energetic ce are înscrise programele de susţinere, de creştere şi de vindecare.
Ştiinţele orientale care studiază sistemul energetic sunt vechi de 5000 de ani, însă informațiile oferite de ele sunt cât se poate de actuale. În secolul al XX-lea, descoperirile fizicii cuantice au demonstrat științific existenţa acestui sistem energetic, ce are o activitate de tip electromagnetic. Tehnicile oferite de ştiinţele orientale activează forţa vitală, pe care orientalii au denumit-o prin diverși termeni: qi, chi, prana etc.
Unificarea ştiinţei orientale de vindecare prin stimularea meridianelor energetice cu modalitatea de verbalizare folosită în psihoterapia modernă a dat naştere acestei tehnici psihoenergetice. Este o tehnică foarte uşor de învăţat, dar prin care se pot obţine efecte profunde şi de durată.
De la început, efectele terapeutice obținute cu această tehnică apăreau ca adevărate miracole. În urma succeselor obţinute prin practicarea EFT, oamenii de ştiinţă au început studiul acestui tip de intervenţie. Rezultatele obţinute sunt măsurabile, având efecte neurologice.
Unul dintre cele mai simple, dar elocvente exemple este fotografierea sângelui. Înainte de efectuarea intervenţiei cu EFT, în stare de stres, globulele roşii se află în grămezi dezordonate. După intervenţia cu EFT, fotografierea globulelor roşii indică o aranjare armonioasă evidentă.
Tehnica EFT poate fi învăţată ușor și rapid, în aproximativ 15 minute.Odată ce ai înțeles despre ce e vorba, vei fi capabil să o practici de unul singur, pentru a-ți îmbunătăți viața, pe diverse planuri.

Stimularea EFT te poate ajuta:
· să fii mai fericit şi mai încrezător în sine;
· să devii mai plin de energie;
· să devii mai sănătos fizic;
· să îmbunătățești relațiile,
· să comunici mai bine;
· să devii mai puţin anxios și mai calm;
· să fii mai creativ şi inventiv;
· să-ţi susţii adecvat succesul profesional;
· să câștigi mai mulți bani;
· să dobândești controlul asupra modului de a mânca;
· să elimini apatia şi să devii mai productiv și eficient;
· să reduci sau să elimini durerea;
· să-ți îmbunătăţeşti performanțele sportive;
· să ieși dintr-o stare proastă;
· să te recuperezi din boli mai repede;
· să prelucrezi şi să elimini credințele limitative, indiferent la ce domeniu al vieții tale se referă.

Intenția mea
Intenția mea, în ceea ce privește acest material introductiv, este de a oferi informaţii elementare în învățarea acestei tehnici. Altfel spus, prezint ABC-ul tehnicii. Plecând de la aceste informaţii minimale, oricine poate practica EFT și îi poate verifica utilitatea. O poți folosi în cazul problemelor curente, care apar în viaţa de fiecare zi.
Desigur că, pentru a stăpâni eficient tehnica şi pentru a obţine rezultate în probleme mai complexe, este nevoie de mai mult studiu şi, uneori, chiar de un specialist, care să dea o mână de ajutor. Dar abilităţile de utilizare a tehnicii se vor dezvolta odată cu practicarea, iar rezultatele obţinute pot fi pe măsură.
A practica EFT este o artă!
Și practicând-o, vei descoperi stilul personal de practicare a acestei tehnici.

Succese cu EFT
Mii de studii clinice atestă deja eficacitatea acestei tehnici. În literatura de specialitate şi pe site-urile care prezintă această tehnică, există foarte multe relatări despre succesele obţinute. De la fobii, anxietate, până la vindecarea de cancer.
Cele mai spectaculoase mi se par succesele obţinute de Gary Craig – fondatorul tehnicii – cu veteranii de război din SUA, care suferă de stres posttraumatic. Acest tip de tulburare emoțională nu răspunde sau răspunde foarte greu la tehnicile de psihoterapie clasică. Cu EFT, ameliorarea simptomelor s-a realizat foarte repede. Fiecare gând despre evenimentele traumatice, ce producea stres, a fost neutralizat emoțional după ce s-a lucrat pe el. Emoția negativă nu se mai activa, pentru problema ce a fost lucrată deja.
În practica mea, EFT a fost eficient în diverse probleme, apărute la mine sau la clienţii mei. Pornind de la stabilizarea tensiunii arteriale, dureri corporale, alergii, fobii, anxietate generalizată,gânduri obsesive, șoc traumatic, nesiguranță în comunicare, incongruență între mental și emoțional și ajungând până la restructurarea convingerilor și a credințelor de viață – sunt probleme pe care am verificat deja eficiența tehnicilor psihoenergetice.

Terapia EFT este o formă de presopunctură psihologică
Aceasta utilizează meridianele energetice folosite în medicina orientală tradiţională, de peste patru mii de ani.
EFT este noninvazivă!
În timp ce atingi uşor, cu vârful degetelor, punctele de acupunctură, readuci în minte problema ta specifică, cea de care doreşti să te ocupi. Aceasta poate fi o amintire tulburătoare, o traumă din trecutul mai îndepărtat sau mai recent, o dificultate curentă, o durere, o boală, un deranjament emoțional, un scop sau intenția unei realizări.
Atunci când este stimulat sistemul energetic al corpului, în timp ce te gândeşti la problemă, mișcarea energetică este activată, iar blocajul energetic se diluează, eliberând circuitul natural al energiei. Se realizează natural o schimbare emoțională, o compensare energetică, o eliberare emoţională şi, astfel, sunt create condițiile restructurării cognitive, orientând gândirea spre pozitiv.
În loc să consolidezi emoțiile negative (ceea ce se întâmplă, de obicei, atunci când apar stări negative), prin inervaţia imediată, folosind această tehnică, te eliberezi de schema mentală negativă.
Cum faci asta?
În timp ce stimulezi, atingând cu vârful degetelor, punctele energetice, vorbeşti despre problemă. Îți exprimi gândurile şi denumeşti emoţiile care le însoţesc. Susţinute de stimularea energetică, acestea capătă un plus de fluiditate.
Sistemul de circuit electromagnetic al corpului este flexibilizat, iar procesul psihic este susţinut de nivelul fizic, cu care se armonizează. Astfel, este posibilă ștergerea a ceea ce a fost blocat anterior în tipar energetic. Şi atunci, se deschid noi perspective mentale, apar noi gânduri şi noi soluţii.
Are loc o purificare în sistemul bioenergetic al corpului tău și se restabilește echilibrul între minte și corp.
Aceasta lărgește câmpul de percepție și gradul de conștientizare, permite apariţia de gânduri noi, mult mai responsabile, activarea inventivităţii şi a creativităţii.
Devii mai sănătos, mai vesel, mai iubitor și mai paşnic.
Văzută din exterior, modalitatea de a executa tehnica pare ridicolă. Joe Vitale, cunoscutul autor al unor cărţi motivaţionale, spunea, în mesajul de informare cu privire la congresul EFT din vara anului 2012, că “părem nişte maimuţe, dar toţi facem EFT”. Tehnica pare amuzantă şi, de multe ori, apare râsul în timpul execuţiilor. Pentru că râsul este un mecanism eficient de descărcare emoțională şi se potriveşte foarte bine cu EFT.
Doar cine încearcă, măcar o dată, execuţia tehnicii simte şi înţelege valoarea ei. Pentru că funcționează și fără să crezi în ea, doar că este nevoie s-o execuți.
Terapeuți și zeci de mii de persoane au raportat tratamente eficiente pentru orice, de la anxietate la efectele chimioterapiei.
Și pot să spun, din experienţa personală, că EFT chiar funcţionează eficient. Personal, am obţinut beneficii lucrând pe mine, iar în ceea ce priveşte activitatea de psihoterapie, EFT m-a determinat să-mi schimb stilul de lucru. Nu sunt singura căreia i se întâmplă asta. Mulţi psihoterapeuţi au introdus EFT în munca lor şi, datorită efectelor pozitive asupra corpului fizic, mulți practicanți de tratamente medicale din întreaga lume folosesc acum această terapie alternativă.

Harta punctelor care trebuie atinse


                  

Paşii de execuţie practică

1. Evaluarea
Primul pas în intervenţia EFT este de a stabili cât de puternică este tensiunea emoțională. Urmărești să obţii o măsură. Cum se poate face asta? Emoţia este un fapt subiectiv, deci nu poate fi evaluată cantitativ folosind vreun aparat de măsură. Dar, dacă îţi acorzi puţină atenţie, vei observa că poţi măsura emoția prin senzaţiile corporale. Atunci, pur şi simplu îți asculți vocea interioară, care îți exprimă problema şi simţi tensiunea corporală şi intensitatea emoțiilor activate. Acesta este momentul de acceptare.
Iată ce trebuie să faci:
Îndreaptă-ţi atenţia spre tine, spre senzaţiile şi emoţiile tale şi evaluează tensiunea produsă de acestea. Identifică şi stabileşte nivelul de intensitate pe o scală de la 0 la 10. Zero înseamnă că nu ai nici o emoție legată de problema în cauză. Iar zece înseamnă intensitatea maximă. Aceasta nu este o decizie logică. Aşa că renunţă la evaluarea bazată pe raţional. Lasă intuiţia să te ghideze. Va fi un răspuns instinctiv. Reţine numărul de pornire. Pentru că pe tot parcursul procesului vei putea face reevaluări. Aceste evaluări te vor ghida pas cu pas și vor confirma că eşti pe calea cea bună în obţinerea rezultatelor pozitive.

2. Propoziţia de preparare - formularea problemei
Acesta este momentul în care începe “oficial” dialogul cu subconştientul tău. Este momentul recunoaşterii şi al definirii problemei. În acest fel, se preia controlul asupra ei. Sunt deschise acele uşi ale subconştientului care vor permite prelucrarea problemei prin curăţarea emoţiilor, reconvertirea energiei emoţionale şi care asigură posibilitatea restructurării cognitive. Adică schimbarea gândurilor. Este momentul ce te poate conduce spre schimbarea tiparelor de gândire în direcţia cerută de creşterea calităţii vieţii tale.

3. Modul de stimulare
Atingerea se face cu vârful degetelor, adunate sub formă de buchet. Aceasta, pentru a ne asigura că zona în care se află punctul energetic urmărit va fi suficient de bine stimulată. La punctele din zona feței eu folosesc două sau trei degete, iar stimularea de la degete se face cu un singur deget.
Există diferenţe între practicieni în ceea ce priveşte punctele folosite. În condiţiile în care în cercetările tale vei sesiza acest fapt, să nu fii surprins. Este posibilă această flexibilitate în alegerea punctelor stimulate şi fiecare o face în funcţie de experienţa sa. În principiu, pentru a stimula sistemul energetic, este nevoie doar de a atinge suficiente puncte.
Acest lucru face ca organismul tău să se elibereze de tensiunea răspunsului la stres.
Precizez, încă o dată, că atingerea se face doar cu vârful degetelor, fără a se folosi obiecte. În vârful degetelor sunt multe puncte energetice şi se termină meridiane energetice importante. Astfel că, folosind propriile degete, stimularea energetică este dublă.

Cum se face concret stimularea punctelor?
Fiecare punct va fi atins prin lovire ușoară,fără a provoca durere, de aproximativ 7 ori. Între 5 și 9 atingeri. Localizarea punctelor de stimulare o poți observa în imaginile de mai jos:
1a - Punctul dureros
1b - Punctul Karate
- Vârful capului
- Începutul sprâncenei
- Marginea ochiului
- Sub ochi
- Sub nas
- La bărbie
8 - Clavicula
- Sub sân
10 - Sub braţ
11 - Încheietura mâinii
12 - Degetul mare
13 - Degetul arătător
14 - Degetul mijlociu (lung)
15 - Degetul mic
16 - Punctul gamma
Pentru a spune propoziţia de prepare se poate folosi unul dintre următoarele două puncte de stimulare, la alegere:
1a - PUNCTUL DUREROS
Masează circular, pe ambele părţi, partea din faţă a pieptului, de deasupra sânilor, indicată în imagine.
1b - PUNCTUL KARATE
Cu patru degete de la o mână atingi partea cărnoasă, exterioară, a celeilalte mâinii, între încheietură şi degetul mic, în timp ce spui propoziţia de preparare.
Punctele următoare sunt stimulate în timp ce se vorbeşte despre problemă:
- VÂRFUL CAPULUI
Pune palmele peste urechi şi, menţinându-le în atingere cu capul, du-le în sus, spre vârful capului. Acolo unde ele se unesc este punctul energetic. Atingi acea zonă cu toate degetele, pentru a avea siguranţa că va fi cuprins adecvat meridianul respectiv.
- ÎNCEPUTUL SPRÂNCENEI
Atinge, cu un deget sau două, punctele de la începutul sprâncenelor.
- MARGINEA OCHIULUI
Atinge uşor, cu două degete, orbita osoasă de pe marginea exterioară a ochiului, sau cu mai multe degete cuprinzând şi tâmpla.
- SUB OCHI
Atinge, cu două sau trei degete, creasta osoasă chiar de sub ochi.
- SUB NAS
Atinge locul dintre nas și gură. Degetul mijlociu este cel mai activ în această acţiune.
- LA BĂRBIE
Atinge centrul bărbiei. Din nou, presiunea exercitată de degetul mijlociu este importantă.
– CLAVICULA
Atinge ferm, cu trei degete sau cu toate cinci, fiecare parte a sternului. La 2,5 cm sub claviculă. Poţi utiliza şi o singură mână, degetul mare atingând o parte, iar celelalte degete, cealaltă parte.
- SUB BRAŢ
Atinge, cu palma sau cu toate degetele, zona de sub braţ, care se află la nivelul sfârcurilor sânilor sau pe unde trece linia sutienului. Acel loc poate fi uneori dureros. Dacă simţi durerea înseamnă că meridianul ce trece pe acolo este cam încărcat
10 - SUB SÂN
Atinge, cu degetele împreunate buchet, zona de sub sân. Punctul meridianului se află cam la trei centimetri sub sfârc. Aşa că la bărbaţi este mai simplu de stimulat. La femei se stimulează zona accesibilă de sub sân, deoarece, chiar dacă nu este atins direct punctul, este stimulată zona din jurul său şi efectul este acelaşi. Drumul meridianului respectiv trece în jos, peste coaste, așa că stimulând zona respectivă, este obținut efectul dorit.
11 – ÎNCHEIETURA MÂINII
La încheietura mâinii, lovești ușor cu degetele de la cealaltă mână, mergând circular, și pe o parte, și pe cealaltă parte a mâinii.
12 – DEGETUL MARE
Cu degetul arătător este atinsă partea exterioară a degetului mare de la cealaltă mână, în zona unde începe unghia.
13 – DEGETUL ARĂTĂTOR
Cu degetul arătător este atinsă partea exterioară a degetului arătător de la cealaltă mână, în zona unde începe unghia.
14 - DEGETUL MIJLOCIU (LUNG)
Cu degetul arătător este atinsă partea exterioară a degetului mijlociu de la cealaltă mână, în zona unde începe unghia.
15 - DEGETUL MIC
Cu degetul arătător este atinsă zona unde începe unghia, deplasând mişcarea uşor spre interior.
16 - PUNCTUL GAMMA
Cu patru degete este atinsă, stimulând, zona de deasupra palmei, aflată între oasele ce susţin degetul mic şi degetul inelar.
Punctul gamma este stimulat în cadrul secvenței de nouă paşi; stimularea lui se poate realiza și separat, atunci când se trăiește o reacţie puternică de stres. Este vorba de acele reacţii emoţionale, când frica şi furia sunt trăite împreună, în faţa unei situaţii potențial periculoase.

Secvența de nouă pași se execută:
a) după ce este descrisă problema (prin stimularea punctelor energetice, de câte ori este necesar);
b) înainte de stimularea realizată în vederea eliminării problemei.
Această operaţiune are un efect de a decupla de la fluxul negativităţii şi de a da timp subconştientului să prelucreze informaţia anterioară. Se foloseşte de obicei atunci când se lucrează pe o problemă ce provoacă o mare tensiune. În timp ce este stimulat punctul gamma, paşii care trebuie realizaţi pentru această secvenţă sunt:
1. - închide ochii;
2. - deschide ochii;
3. - fără să-ți mişti capul, priveşte în dreapta jos;
4. - fără să-ți mişti capul, priveşte în stânga jos;
5. - roteşte ochii într-o anumită direcție;
6. - roteşte ochii în sensul opus
7. - cântă ceva 2-3 secunde;
8. - numără până la 5;
9. - cântă din nou 2-3 secunde.
Nu este nici o problemă dacă nu sunt realizaţi toţi paşii, sau dacă te încurci în parcurgerea lor. Scopul acestei secvențe este de a distrage atenția și de a oferi condiții pentru rearanjarea energetică.

4. Cum se verbalizează?
După ce este spusă propoziţia de preparare în întregime, se scoate din ea partea care denumeşte problema; în timp ce sunt atinse punctele meridianelor, este rostită doar această formulă.
Se poate repeta aceeaşi expresie verbală la fiecare punct sau se pot varia afirmaţiile. Prezint, în continuare, câteva modalități de verbalizare.

a) Formula scurtă repetată
Să spunem că problema este că te simți copleșit.
La fiecare punct, poți repeta afirmaţia "Sunt copleşit."
Permite respiraţiei să se exprime liber, aşa cum simţi nevoia. O să observi că, dacă apare nevoia unei inspiraţii mai profunde, urmată de o expiraţie pe măsură, s-a întâmplat şi eliberarea de tensiune.Asta activează mişcarea energetică, aduce mai multă energie, oxigenează mintea şi corpul şi determină clarificarea mentală .
Reevaluează!
Care este nivelul de intensitate al tensiunii acum?
Idealul este ca intensitatea să ajungă la zero.
Poţi face un nou set de runde de stimulări ale punctelor energetice. Atâtea câte simţi nevoia. Să zicem chiar şi 5 runde.
Aceasta este cea mai simplă formă de EFT și poate fi foarte eficientă. Nu este nevoie de ştiinţă şi creativitate şi nu-ţi faci griji în legătură cu ce trebuie să spui. Pur şi simplu, repeţi aceeaşi formulă.
Pentru supărările simple, cele care apar în viaţa curentă, cum ar fi iritările, sentimentele rănite, frustrările sau stresul, această formă simplă de EFT poate fi tot ce ai nevoie.
Dar sunt momente când forma simplă de EFT nu este suficientă. Ai nevoie să mergi mai adânc.

b) Forma descriptivă
Este o formă prin care intri în fluxul trăirii emoţionale, descriind-o în nuanţele sale. Poţi face o verbalizare prin care sunt recunoscute emoţiile şi gândurile întregului complex ce susține problema abordată. Dar este importantă menţinerea în vizorul atenţiei a problemei de la care s-a pornit, pentru ca ordinea şi implicarea să fie adecvate.
Exemple:
Am problema asta şi mă gândesc că...
Am problema asta şi cred că…
Am problema asta şi mă simt în postura…
Am problema asta şi am emoţia de….
Am problema asta şi simt că...
Am problema asta şi mă face să mă simt...
Am problema asta şi puterea de a-i face faţă lipseşte
Am problema asta şi gândurile care o însoţesc sunt... etc.
Deci, se face o listă a tuturor aspectelor adiacente problemei. Chiar dacă ai impresia că nu eşti capabil să defineşti aşa de amănunţit problema ta, vei avea surpriza unui flux de gânduri şi emoţii în timpului executării. Pot ieşi la suprafaţă aspecte la care nu ai îndrăznit săte gândeşti înainte. Asta se datorează creşterii forţei energetice activate instantaneu în timpul executării.
Se pot folosi formule verbale prescurtate, dar care surprind esenţa exprimării. Atât cât să îi transmiţi subconştientului despre ce este vorba. Exemplu folosind situaţia de” a fi copleşit”:
Copleşit - neputincios
Copleșit - fricos
Copleşit - supraîncărcat
Copleşit - revoltat
Copleşit - furios
Copleşit - confuz
Copleşit - dezorganizat
Copleşit - fără control
Copleşit - nesusţinut ,Etc.
Apoi respiră adânc şi reevaluează-ți starea emoţională!

c) Povestirea
În alte situaţii în care problema pare complexă şi nu ştii de unde să o apuci, se poate face chiar şi o simplă povestire a ei, în timp ce sunt stimulate punctele energetice.
Atunci când se urmăreşte eliminarea unei stări negative, de cele mai multe ori este suficientă parcurgerea acestor etape şi deja se instalează o stare confortabilă.

d) Formulările verbale pentru eliminarea negativității
Uneori, starea negativă trece de la sine, chiar după câteva puncte stimulate. Alteori, este nevoie să se facă o declarație specială pentru eliminarea emoțiilor și a gândurilor negative. Atunci se folosesc formule de genul:
las să treacă…...
mă eliberez de....
permit să treacă.....
doresc să treacă....
am intenția să scap de asta.....

e) Trecerea spre pozitiv și afirmarea soluțiilor
Pentru asumarea conştientă a stării pozitive şi pentru amplificarea ei este indicat să fie realizată verbalizarea acestei intenţii.
Pentru o intervenţie optimă, se începe cu întrebările care sunt motorul de căutare a soluţiilor:
Cum aş vrea să mă simt?
Ce mi-ar plăcea să cred?
Ce aş vrea să obţin?
Ce aş vrea să realizez?
Etc.
Pentru a depăşi starea de copleşit, soluţiile ar putea fi: încrezător, concentrat, calm, capabil, gata să se confrunte cu situaţia,capabil de a discerne şi de a alege ce este important, dispus să fac doar un singur lucru la un moment dat, dispus să am răbdare, înţelept etc.
În timp ce sunt verbalizate soluţiile, de asemenea se face stimularea punctelor energetice.
Respiri adânc și reevaluezi. Cum te simţi acum?
Dacă tensiunea este la zero sau cel puţin sub doi, înseamnă că problema este rezolvată, în aspectele în care a fost lucrată.
Dacă tensiunea nu a dispărut, înseamnă că există o altă problemă care este activă, dar nu a fost verbalizată. Vezi ce îţi trece prin minte şi, astfel, poţi recunoaşte adevărata problemă, cea care creează tensiunea. Accept-o şi decide dacă vrei, într-adevăr, să scapi de ea.
Probabil că îmi vei răspunde: “Cine nu vrea să scape de tensiuni negative? Toată lumea ar vrea”. Nu este chiar aşa. Uneori, cineva poate decide să păstreze o furie din dorinţa de a se răzbuna pe altcineva. Şi atunci nici o terapie din lume nu-l poate ajuta. Pentru că spaţiul de decizii personale este sfânt.


Şi, totuşi, dacă te-ai hotărât să intri în stare pozitivă, poţi începe prin a folosi expresii verbale ce te pot purta într-acolo:
Aş vrea să...
Ce se întâmplă dacă...
Aleg să...
Respiră adânc şi fă reevaluarea!
Evaluarea felului în care te simţi şi a modului în care gândeşti despre problema ta o poţi face după fiecare rundă sau după mai multe runde.

Recapitularea execuţiei EFT
1. Identifică problema.
2. Evaluează nivelul de intensitate.
3. Spune propoziţia de preparare, în timp ce este stimulat punctul karate sau este masat     
     punctul dureros.
4. Execută mai multe runde pentru descrierea problemei, stimulând punctele energetice.
    Insistă atât cât simți că este nevoie, pentru a scoate la suprafață toate aspectele negative.
5. Respiră adânc și reevaluează.
6. În cazul în care apar amintiri, intuiții sau emoții noi, lucrează și pe ele, delimitând
     aspectele şi făcând evaluarea pentru fiecare dintre ele.
7. Poți să execuți secvența de 9 pași, dacă este nevoie.
8. Faci runda pentru afirmarea deciziei de eliminare a negativității.
9. Repetă rundele pentru afirmarea de soluții noi de câte ori simți că ai nevoie.
10. Repetă procesul atât cât simţi că ai nevoie.

Ce fel de experiențe pot să apară în timpul execuţiei EFT?
Eliberare subită a tensiunii.
Te simți mai bine? Minunat!
Continuă exerciţiul până când ajungi la intensitate zero sau aproape de zero.
Dar poate apărea, pentru moment, şi o amplificare a tensiunii emoţionale. În acest caz insistă, continuă atingerile şi verbalizările şi caută să găseşti cuvintele potrivite, care să exprime cel mai bine starea ta. Înseamnă că tocmai ai atins un nodul dureros; bucură-te că vei scăpa de el. Sunt, de fapt, situaţiile optime pentru curăţare emoţională.Această stare sigur se va atenua, aducând cu ea şi mai multă clarificare per ansamblu.
Sau se poate întâmpla să nu simţi nimic în urma efectuării unui exerciţiu. Sincer, mie mi se întâmplă rar asta. Iar atunci când am lucrat cu altcineva nu s-a întâmplat niciodată să nu aibă efect. Însă, în anumite materiale, am citit că se poate întâmpla asta. Deci să luăm în calcul și această eventualitate, având în vedere că prezentarea de față este scrisă pentru nespecialiştii în psihoterapie.
Cauze posibile (cele pe care le-am găsit enumerate în alte materiale despre EFT) ale ineficienței EFT:
- alcoolul, drogurile sau toxinele chimice;
deficitul în consumul de apă (asta am simţit şi pe propria piele, deşi la clienţii mei funcţiona chiar și dacă nu au băut suficientă apă în acea zi). Pentru susţinerea tehnicilor energetice este necesar consumul de apă - 2 litri pe zi.
- cauza cea mai probabilă este că nu eşti focusat pe adevărata problemă. Poate vrei să o ascunzi, deoarece ai anumite beneficii; sau poate că a fost activat un complex psihic ce îşi are originea în trecut, iar subconştientul consideră că acum este momentul propice pentru curăţarea lui şi oferă problema spre rezolvare.
Atunci îţi poţi pune nişte întrebări:
Ce înseamnă această trăire pentru mine?
Când m-am simțit în acest fel, în copilărie sau în trecutul mai mult sau mai puțin apropiat?
Când m-am simţit în acest fel ca și copil, sau în trecut?
Care ar putea fi rădăcina acestei trăiri?
Ce ar putea fi legat de aceasta?
Apoi, e posibil să faci legătura cu ceea ce simţi în prezent. Pot să apară amintiri şi, poate, chiar amplificări ale stării emoţionale negative. Dar, după cum spuneam, acesta este un semn bun. Continuă stimularea până la eliminarea stării negative. Poţi, pur şi simplu, să povesteşti despre acele amintiri şi să conştientizezi felul în care te-ai simţit atunci. Denumești emoțiile trăite atunci. Odată verbalizată, emoţia va trece, eliberând circuitul natural al energiei. Aceasta este o modalitate foarte precisă și valoroasă pentru a șterge trauma provocată de un eveniment din trecut.
În esenţă, eficiența EFT depinde de realizarea acordului cu propriile emoţii.

SFATURI
· Atingi pe o parte sau pe ambele părţi? Cercetările în acupunctură au demonstrat că efectul este acelaşi, chiar şi dacă se stimulează doar o parte a meridianului. Aşa că, în timpul exerciţiului, pot fi stimulate ambele părţi ale corpului sau doar una sau se poate începe cu o parte şi se poate trece la cealaltă, în timpul exerciţiului.
· Dacă se greşeşte ordinea punctelor sau se sare peste vreunul, nu este nici o tragedie.
· Dacă nu are efect executarea exerciţiului, de asemenea nu se întâmplă nimic mai rău. Eventual, te enervezi că nu merge. Şi poţi să faci EFT ca să te calmezi pentru că nu merge EFT pentru problema aleasă de tine. Sincer. Eu aşa am făcut la început, când m-am aflat în blocaj. Şi am reuşit să aflu de ce nu mergea. Pentru că nu recunoşteam adevărata emoţie. Spuneam frică, dar era furie.
· Găsește-ţi timp pentru a face exerciţii.
· Fă-ţi o listă de probleme de rezolvat. Şi permite-ţi să accepţi apariţia gândurilor cu probleme asemănătoare. E posibil ca, dacă intri într-un complex psihic, să înceapă să se dezvăluie componentele acestui complex. Ia-le așa cum vin şi curăță-le. Odată ce au fost eliminate vreo 10 aspecte din complex, începe şi procesul de generalizare. Şi se instalează o stare de bine general.
· Fă EFT jucându-te, în starea de copil. Permite-ţi să plângi sau să râzi, să inventezi prin imaginar diverse formule verbale prin care să denumeşti problemele tale..., să vorbeşti cu părţile tale psihice, să visezi, să urli, să spui tot ce vrei, chiar şi cuvinte urâte sau gânduri negative. Securitatea ta emoțională este asigurată. Este eliminat riscul dezordinii emoționale pe care o poate crea o furie, pentru că atingând punctele energetice şi declarând că vrei să scapi de asta, sigur aşa se va întâmpla.
· Se verbalizează cu voce tare sau în gând?
Asta depinde de starea de concentrare şi de ceea ce simţi în acel moment.
- Se poate vorbi tare, chiar şi în faţa oglinzii, amplificând trăirile, dacă simţi că este o tensiune mare ce se cere exprimată în acest fel.
- Sau, dacă simţi că nu te poţi concentra, din nou vorbeşti cu voce tare.
- Dacă, în schimb, simţi că o poţi face în gând, suficient de bine concentrat, atunci e foarte bine.
O prietenă mi-a povestit că făcea EFT şi în somn; visa că stimulează punctele. Şi a avut efect. Alta îmi povestea că este suficient să-şi imagineze că atinge punctele în timp ce verbalizează în gând şi tot funcţiona. Asta este o modalitate optimă pentru situațiile când te afli între oameni. Elementul cheie este FOCUSAREA PE PROBLEMĂ!

Utilizați EFT pentru...
- Pofte
- Orice emoție deranjantă
- Gânduri repetitive
- Amintiri obsedante
- Tendinţa de a amâna execuţia unor sarcini
- Stări de stres
- Durere
- Insomnie
- Stabilirea obiectivelor
- Dureri de cap
- Oboseală etc.
Gary Craig spunea: “Încearcă pentru orice”.Acolo unde EFT nu rezolvă problema, cel puţin ajută la crearea unei stări adecvate pentru înfruntarea ei. Și se poate crea o dispoziție psihică prin care te orientezi într-acolo unde este și soluția potrivită.

Care este momentul potrivit pentru a face EFT?
· Când te trezeşti dimineaţa, înainte de a ieși din pat.
· În baie, la toaletă, în cadă, în cabina de duș.
· Mergând pe jos, în drumeţii.
· Făcând mişcare, pe o bicicletă staţionară sau pe banda de alergat.
· Atunci când ai de aşteptat.
· Înainte de somn.
· În mijlocul nopţii, când nu poţi dormi.
· Ori de câte ori intervine vreo provocare emoţională.
· Atunci când te simţi confuz şi îți slăbește capacitatea de concentrare.
· Când ești somnoros, dar trebuie să rămâi cu atenţia trează.
· Când vrei să te mobilizezi pentru a realiza o sarcină cu succes.

Cum faci?
Pur şi simplu te retragi puţin şi acţionezi, realizând exerciţiul.

Dacă te gândeşti să faci câteva şedinţe de cu un specialist EFT, beneficiile obţinute se amplifică.
Pe lângă faptul că poţi învăţa mai repede şi mai bine modul de practicare a tehnicii, poţi fi ajutat și să înţelegi mai bine problemele tale şi ești condus spre găsirea de soluţii, într-un mod mult mai rapid.
· Te simţi confortabil şi capeţi încredere în folosirea tehnicii.
· Combini vindecarea cu învăţarea.
· Înveţi mai bine să-ți detectezi problemele şi să le defineşti în modul în care cere asta EFT.
· În cazul în care este nevoie să lucrezi pe nişte traume (moarte, abuz, violență, pierderi), sigur căeste cel mai indicat lucrul cu un specialist. EFT funcţionează foarte bine în astfel de situaţii, doar că depinde de sensibilitatea, îndemânarea şi experienţa specialistului.
· Lucrul în doi creşte forţa şi flexibilitatea mişcării energetice.Şi dacă un prieten stimulează punctele sale energetice în timp ce tu povesteşti de problema ta, efectul este potențat.
· Cu atât mai mult va fi potenţat lucrul cu un specialist, care te poate ajuta şi în dirijarea atenţiei, şi în dezvăluirea rădăcinilor problemei actuale. Asta înseamnă muncă de detectiv. Şi este dificil să conştientizezi perspectiva problemei, atunci când te afli în miezul ei. Iar specialistul ajută la activarea perspectivei.
· Deasemenea, lucrul cu un specialist va grăbi apariţia succesului.
· Lucrul într-un grup are efect de potențare a beneficiilor pentru toți participanții, pentru că se creează un spirit de grup, ce stimulează foarte bine energetic.
Spor la treabă!


NOTĂ privind asumarea responsabilităţii
EFT a fost folosit de mii de oameni pentru a rezolva sau a îmbunătăţi probleme de natură emoţională şi fizică, pentru a îmbunătăţi performanţa şi randamentul. Rezultatele obţinute par de domeniul miracolului uneori, în comparaţie cu metodele de intervenţie cunoscute până acum.
Şi, totuşi, este nevoie de o precizare importantă. EFT se află încă în faza de cercetări ştiinţifice şi se impune ca fiecare să-şi asume responsabilitatea în ceea ce priveşte utilizarea acestei tehnici. Tehnica poate fi folosită ca metodă de autoajutorare. Dar pentru probleme complexe se impune consultarea medicului sau a specialistului.

Obiectivul meu, prin materialele prezentate şi prin acţiunile de training, este cel de informare. Fiecare beneficiar al informațiilor primite de la mine îşi va asuma responsabilitatea legat de modul în care le va folosi.

Prezentarea modului de execuţie o poţi vedea în format video pe https://www.youtube.com/watch?v=UDZNwf7LfJM&feature=youtu.be

Oxana Covaci

.Pentru a lucra împreună pe problemele tale mă poti contacta. Împreună putem afla care tehnică energetică este cea mai eficientă pentru tine, în funcţie de starea în care te afli în prezent şi în raport cu obiectivele pe care le urmăreşti. 

Şedinţele de terapie folosind tehnicile energetice pot fi executate şi on line, folosind cameră web.

Pentru contact este suficient să-mi scrii un mesaj privat, pe pagina mea de FB, sau mail oxanacovaci@gmail.com
Oxana 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu