Faceți căutări pe acest blog

marți, 12 august 2014

Program comportamental pentru slăbit



1. Faci un jurnal cu:
a. Ce mănânci?
b. Cât mănânci?
c. Ce fel de gânduri şi emoţii ai atunci când mănânci?

2. Mănâncă doar când ţi-e foame. Elimină mâncatul dintre mesele pe care le-ai stabilit raţional (adică elimini mâncatul din plictiseală sau pentru că ai nervi. Dacă te plictiseşti mai bine citeşti, iar dacă ai nervi faci EFT :) .

3. Mănâncă în acelaşi loc. Aşa se crează o ancoră faţă de acel loc şi ajută la disciplinarea comportamentului de a mânca.

4. Elimină orice altă activitate atunci când mănânci (fără a citi, fără televizor, sau calculator).

5. Nu lăsa mâncare la vedere, (după servirea mesei, restul se pune în frigider, în dulap şi fără boluri cu bomboane, biscuiţi, alune sau seminţe lângă televizor sau dormitor).

6. Nu face cumpărăturile când ţi-e foame, pentru că rişti să cumperi mai mult decât ai nevoie.

7. Fii conştient/ă cât pui în farfurie. (personal am slăbit, fără efort, 7 kg în două luni de zile, pentru că în loc de două felii de pâine mâncam una şi în loc de trei polonice, puneam două, în farfurie).

8. Mănâncă cu calm, mestecă suficient de bine şi savurează fiecare îmbucătură. Bucură-te de gustul mâncării. Fii atent/ă la mâncare, cu un sentiment de recunoştinţă.
De obicei, cei care gândesc că ar trebui să slăbească au un puternic sentiment de vinovăţie şi pentru a se apăra de această stare neplăcută, se disociază de ceea ce fac. Înfulecă rapid ca şi cum ar mânca pe furate. Nu sunt atenţi şi atunci există riscul să mănânce mai mult decât este nevoie. Dar cel mai mare dezavantaj al acestui fel de a mânca este faptul că se pierde satisfacţia afectivă pe care o produce mâncarea şi chiar dacă stomacul e plin, afectiv se menţine frustrarea, care este asociată cu foamea. De aici senzaţia de nemulţumit şi nesătul.

9. Şi acum o şmecherie psihologică. Stomacul îţi va transmite după 20 de minute că este plin. În cazul unui mâncat rapid, se poate mânca “jumătate” de frigider în 20 de minute, adică destul de mult şi mai mult decât este nevoie. Atunci poţi folosi o sugestie simplă. În timp ce înghiţi, te gândeşti că fiecare înghiţitură participă la acţiunea de a te sătura. Şi îţi propui să simţi senzaţia de saţietate după fiecare înghiţitură. Îţi spui ceva de genul: “stai să văd cu cât mă satură această înghiţitură? Cum îmi potoleşte foamea această înghiţitură? Cât de satisfăcut/ă mă simt după această înghiţitură?” 

10. Pregăteşte-te de final. Când vezi că a mai rămas puţin în farfurie, spune-ţi foarte ferm că te pregăteşti să termini cu mâncatul. “Mi-e de-ajuns!” – asta e o afirmaţie ce va funcţiona ca o comandă.

11. Lasă puţin în farfurie, puţin, cât pentru o îmbucătură. E o confirmare la nivel de acţiune că ţi-e de-ajuns şi că eşti în acord cu tine să termini cu mâncatul la această masă.

12. După ce ai terminat nu te mai dai la oală ca să-ţi mi pui puţin, sau pentru a mai gusta o lingură, sau nu mănânci resturile lăsate de copii sau de soţ, etc.. 

Succes!
Chiar funcţionează, dacă se face un efort de disciplinare şi de integrare a regulilor în foarte scurt timp ele pot deveni o obişnuinţă ce te ajută să-ţi păstrez greutatea pe care o doreşti. O spun din experienţă personală, pentru de câţiva zeci de ani la mine funcţionează şi acum îmi amintesc că fac asta, doar atunci când trebuie să explic altcuiva secretul.

Atenţie!
Încă ceva...
Trebuie eliminată culpabilizarea de orice fel, în ce priveşte comportamentul alimentar. Chiar dacă la început, după ce ai început să practici acest program, te surprinzi că ai încălcat vreuna din indicaţii, refuză să te culpabilizezi. Vinovăţia este o tensiune ce vă atrage alte greşeli. Conştientizează, evaluează calm ce ai făcut, iartă-te şi fă o programare pentru ca data viitoare s-o faci bine.

Ar fi bine să pui lista cu indicaţiile pe frigider sau într-un alt loc din bucătărie, la vedere. Le reciteşti în fiecare zi, până le memorezi şi îţi poţi conştientiza şi evalua comportamentul alimentar.
Să-ţi fie de bine şi de sănătate!

Oxana Covaci

Programul poate fi susţinut foarte bine prin tehnicile psihoenergetice, mai ales prin EFT.
Mâncatul exesiv este de cele mai multe ori rezultanta unor probleme emoţionale, cum am pomenit deja de vinovăţie. Eliberarea emoţiilor negative reorientează forţele spre impunearea disciplinei şi menţinerea greutăţii dorite. Cu tehnicile energetice se poate obţine chiar şi echilibrarea metabolismului.

Şedinţele se pot face şi on line, prin camera web. 
Programarea şedinţelor se poate face telefonic 0721333929, sau îmi poţi scrie pe e-mail oxcmai@yahoo.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu